civishir.hu

2020.05.25. 17:05

A Magyar Vöröskereszt megyei és fővárosi ügyfélszolgálatai újból fogadják a jelentkezéseket a jogosítványhoz szükséges közúti elsősegélynyújtó vizsgára, ami

június 2-tól országszerte szigorított járványügyi eljárásrendben indul újra.

Az Elsősegélynyújtó Munkabizottság szakemberei kidolgozták a vizsgáztatás járványügyi biztonsági előírásait, és eszerint fogadják a vizsgázókat. A koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében a vizsgán kötelező lesz az egyéni védőeszköz viselése, ezért a vizsgázóknak az orrot és a szájat eltakaró maszkban kell érkezniük és kesztyűt is kell magukkal vinniük – olvasható a Magyar Vöröskereszt közleményében. A távolságtartási szabályoknak megfelelően egy vizsgakabinetben egyszerre legfeljebb négy vizsgázó tartózkodhat, valamint a helyszíneken további biztonsági intézkedéseket (rendszeres szellőztetés és fertőtlenítés, kézfertőtlenítők és tájékoztatók kihelyezése, stb.) is bevezetnek. A létszámkorlátozás miatt előfordulhat, hogy esetleg a megszokottnál későbbi dátumra lehet csak időpontot foglalni. 

A vizsga menete és a vizsgázók értékelése is megváltozik

A vizsga elején és végén kezet kell mosni a helyszínen, vagy a kihelyezett kézfertőtlenítőket kell használni. A szakmai követelményrendszer átmenetileg módosul, az újraélesztésnél a befúvásos lélegeztetés kikerül a gyakorlatsor kötelező elemei közül. Helyette a vizsgázó kérésére egyperces folyamatos mellkaskompresszióval is teljesíthető lesz ez a vizsgaelem. A módosításnak az a célja, hogy a vizsgázók a szoros kontaktussal járó gyakorlat helyett más módon adhassanak számot a tudásukról. A vizsgázók a páros gyakorlatok mellőzését is kérhetik, helyettük önmagukon vagy egy erre alkalmas szemléltető eszközön kell bemutatniuk az ellátást.

Hasonlóan szigorú feltételekkel a felkészítő tanfolyamok is elindulnak júniusban. A most érvényben lévő intézkedéseket a Magyar Vöröskereszt a járványügyi helyzet alakulásának megfelelően rendszeresen felülvizsgálja, az előírásokról a szervezet ügyfélszolgálatain lehet részeletesen tájékozódni.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések enyhítésével kapcsolatban az alábbi utasítást hozta:

A Vöröskereszt a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatási és képzési tevékenységét újraindítja 2020. június 2-tól.

A képzésekre, vizsgákra bejelentkezni 2020. május 25-től van lehetőség.

Kérnénk a  vizsgára jelentkezőket, hogy regisztráljanak a www.hajdubihar.voroskereszt.hu oldalon és így láthatják a meghirdetett időpontokat, amelyekre online formában is bejelentkezhetnek.

A jelenlegi átmeneti időszakban a vizsgáztatás menetében jelentős változások lesznek a biztonság megteremtése érdekében:

-A vizsgázók számára kötelező a saját beszerzésű textil- vagy egyszer használatos sebészi maszk, valamint a vizsgálókesztyű viselése.

-Az óránként maximalizált vizsgázók száma 4 fő. A vizsgahelyiségben maximum 2 fő vizsgázó tartózkodhat bent és az előtérben is csak 2 fő várakozására van lehetőség.

A várakozók feltorlódásának elkerülése érdekében a vizsgákra kettessével, fél órás időközökben lehet bejelentkezni.

A vizsgázóktól pontos megjelenést kérnénk. Ne érkezzenek korábban, mert nem tudunk várakozási lehetőséget biztosítani és a biztonság érdekében célszerű elkerülni a tumultust.

-A vizsga követelményrendszere is módosul: Az újraélesztési gyakorlat során nem kötelező a befújásos lélegeztetés bemutatása, helyette 1 perc folyamatos mellkas kompressziót kell végezni a vonatkozó paraméterek betartásával.

A változásokról részletes tájékoztatást olvashat a honlapunkon, melyek az alábbi linkeken érhetők el: http://voroskereszt.hu/hirek/ujraindulnak-a-kozuti-elsosegelynyujto-vizsgak/

Az utasításban foglaltakat a Vöröskereszt  kéthetente felülvizsgálja.

A fenti utasítások értelmében a vizsgáztatás időtartama, valamint az elmaradt vizsgák miatt a jelentkezők száma is emelkedni fog.

Ezért kérjük, mind az Önök, mind a tanulók türelmét! Természetesen a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél több vizsga alkalmat biztosítani, hogy mindenki számára minél hamarabb elérhető legyen a vizsga.

Azok a tanulók, akik már teljesítették a kresz és forgalmi vizsgát a 219/2020 (V.21) kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt az elsősegélynyújtó vizsgaigazolás bemutatása nélkül is átvehetik a vezetői engedélyt. A veszélyhelyzet megszüntetését követően a vizsga kötelezettség visszaáll számukra is.